14 januari 2021

Optimalisatie neusepithese op basis van extra-orale implantaten

Wanneer het bot te wensen overlaat op vlak van resorptie en porositeit, zijn de opties vaak beperkt. Toch zorgden wij voor een duidelijke optimalisatie voor behandelaar én patiënt.

neusepithese

Drie implantaten op zeer korte afstand van elkaar, die bovendien naar elkaar toe gekanteld staan en als de perfecte basis moeten dienen voor de magneten van een neusepithese. Wanneer het bot te wensen overlaat op vlak van resorptie en porositeit, zijn de opties vaak beperkt. Toch zorgden wij voor een duidelijke optimalisatie voor behandelaar én patiënt.

Case in't kort

Elos scan bodies als vertrekpunt

De opstelling: drie implantaten net onder de neusregio maken via een verticaal staafje de verbinding naar de bovenliggende magneten waarmee de neusepithese van de patiënt zich perfect moet hechten.

De workflow zag er als volgt uit:

  1. Vanuit het labo ontvingen we de digitale face scan voorzien van Elos scan bodies.
  2. We implementeerden, voor de positiebepaling van de implantaten, de coördinaten in onze Exocad-software.
  3. Na de casebespreking met de behandelaar gingen onze designers aan de slag met industriële CAD-software en werkten we een ontwerp uit dat als basis diende voor een prototype. Dit proefstuk maakten we eerst op uit kunststof zodat de behandelaar kon nagaan of het eindresultaat vlot werk- en reinigbaar zou zijn.
  4. Na goedkeuring door klant en patiënt stelden we intern een schroefsysteem samen op basis van het beschikbare instrumentarium bij de behandelaar.
  5. We vervaardigden het finale werkstuk uit titanium graad 5 en voorzagen het van een afgerond en reinigbaar glad oppervlak.

Inventief tekenwerk en machinaal meesterwerk

Vanuit onze kennis en ervaring adviseerden we om het design van de structuur op te splitsen in twee delen. Primair voorzagen we een basisstructuur op twee implantaten. Een verticale secundaire structuur verbond het derde implantaat met de basisstructuur.

Op deze verticale structuur plaatsten we de attachmentvoorzieningen voor de magnetische verankering van de epithese.

Op deze manier maakten we het voor de behandelaar mogelijk om de implantaten op een toegankelijke manier te bevestigen. Wat op zijn beurt ook extra stabiliteit en comfort voor de patiënt garandeerde.

In combinatie met de ijzersterke skills van onze medisch gecertificeerde freespartner konden we een – op ieder vlak – geoptimaliseerd eindresultaat garanderen.

Onze meerwaarde voor de klant?

Grote moeilijkheid was hier de positie van de drie basisimplantaten. Door de bottoestand van de patiënt stonden deze dermate naar elkaar toe gekanteld dat het voor de chirurg noodzakelijk was om de implantaten op deze manier te plaatsen.

Door de basis en de verticale staafcomponent designmatig van elkaar los te maken en te verbinden via een schroefsysteem op maat van de chirurg, konden we een veel eenvoudigere plaatsing en bovendien een perfecte parallelliteit met de magneten garanderen. Met dank aan het excellente werk van onze frezers.

Tot slot zorgden we voor een soepele en gladde afwerking van het oppervlak voor het comfort van de patiënt.

Maxillofaciaal chirurg? Maak gebruik van onze kennis en ervaring 

Bij Intellident beperkt onze expertise zich niet enkel tot dentale oplossingen op maat van behandelaar en patiënt. Ook als maxillofaciaal of kaakchirurg kan je bij ons terecht voor het designen en produceren van custom made componenten die zowel esthetisch als functioneel van topkwaliteit zijn én universeel compatibel zijn met de standaarden in de hedendaagse markt.

Bovenstaande case bewijst bovendien dat we ook mee nadenken over hoe we van een zeer goede oplossing een perfecte oplossing kunnen maken. Wil je graag meer weten over onze producten en diensten? Contacteer onze denticians voor meer info of voor een eventuele afspraak.