15 oktober 2021

Frees- en printpartner Vamac: “Nieuwe inzichten primeren voor ons, niet de winstmarges”

Intellident en Vamac, twee bedrijven die hun unieke expertise te danken hebben aan de digitalisering van de dentale sector. En vooral aan elkaar.

Intellident en Vamac, twee bedrijven die hun unieke expertise te danken hebben aan de digitalisering van de dentale sector. En vooral aan elkaar. Bijna twintig jaar werken we al samen met deze topspeler in freeswerken en 3D-technologie. Hét grote voordeel voor jou als tandprofessional? Ongeëvenaarde machinekennis en know-how met als resultaat een unieke dentale oplossing op maat van jouw patiënt. Hoe complex ook. 

Perfecte timing

Zaakvoerder Marc Valkeneers en zijn echtgenote Christel Habils hadden een groot deel van hun inkomsten ooit grotendeels te danken aan de Nederlandse elektronicagigant Philips. “Veel van de componenten die in hun mediaproducten zaten, ging door onze machines. Tot de sluiting van hun Hasseltse vestiging in 2001. Plots moesten we op zoek gaan naar andere markten om onze expertise verder in te ontwikkelen”, vertelt Marc Valkeneers.

“Op dat moment hadden we de dentale sector al stevig in het vizier. Alleen waren we nog op zoek naar een geschikt labo dat beroep zou kunnen doen op onze skills”, gaat Christel Habils verder. “Toevallig kwam ik via een bevriende tandarts te weten dat een nieuw dentaal labo in Zonhoven op zoek was naar een freesbedrijf. Dat labo was Intellident, toen nog Proscan. De wereld van de dentale implantaten was rond de millenniumwissel volop aan het digitaliseren. Aan getalenteerde designers geen gebrek, maar wie ging hun ontwerpen produceren? Dat was het begin van onze ijzersterke samenwerking, die sindsdien nooit gestopt is met evolueren.”

Dagenlang testen, zonder gegarandeerd resultaat

“De grote sterkte van deze samenwerking? Het bijleren primeert voor ons, niet de winstmarges”, benadrukt Marc Valkeneers. “Complexe dentale designs of investeringen in nieuwe machines schrikken ons niet af, integendeel. Het gebeurt wel eens dat we drie à vier dagen een nieuwe productie uittesten. Puur uit passie, zonder garantie op succes. Alles wat we daaruit leren, nemen we mee naar de toekomst.”

“Maar in het overgrote deel van de gevallen slagen we in ons opzet, met als gevolg een oplossing op maat die zowel behandelaar als patiënt een groot plezier doen. Net door dergelijk onderzoek kunnen we vandaag ook oplossingen bieden die tien à twintig jaar geleden nog duizenden euro’s kosten, maar vandaag nog slechts een fractie daarvan.”

“Zo’n successen kan je trouwens enkel boeken wanneer een speler als Intellident aan je zijde staat. Iemand die zelf de grenzen opzoekt, die nieuwe dingen wil ontdekken. Denk aan een oud implantaat dat vandaag niet meer verkrijgbaar is. Bij Intellident beschikken ze over de data en de know-how om toch een design aan te leveren voor productie.”

Vamac-prichter Marc Valkeneers (links): "Kwaliteit en know-how kan je niet uitleggen, dat moet je tonen. Daarom verwelkomen we graag dentale professionals die meer willen weten over onze manier van werken."

Speciallekes overdag, standaardprojecten ’s nachts

Loop je door het machinepark van Vamac, dan wordt snel duidelijk waarom ze net zo sterk zijn in hun zeer technische stiel. “We werken met freesmachines en 3D-printers van wereldklasse. Bovendien kunnen we de kunstjes van deze machines als geen ander combineren om een resultaat zonder gelijke te produceren. Zowel in titanium, kobalt-chroom als in verschillende kunststoffen, naargelang de orders vanuit Intellident.”

“Onze interne designers tekenen het aangeleverde ontwerp eerst uit in Powershape. Daarna krijgen de componenten vorm in de freesmachine, de 3D-printer en/of op de draaibank. Het is de combinatie van deze technieken die maakt dat we onze gekende kwaliteit kunnen blijven afleveren. Per dag produceren we ongeveer tientallen werkstukken. De speciallekes, zoals bijvoorbeeld neusimplantaten, die extra controle en finetunen vereisen, produceren we overdag. De meer standaard projecten komen ’s nachts aan de beurt.”

“Eens de machines klaar zijn met hun proces, krijgen de werkstukken nog een hoogglanslaag of worden ze gepolijst. Daarna is het tijd om ze terug te bezorgen aan Intellident.”

ISO 13485: check!

Sinds december 2019 kan Vamac bovendien het medisch ISO 13485-certificaat voorleggen. “Een enorme kwaliteitsgarantie voor dentale labo’s en andere tandprofessionals”, geeft Christel Habils aan. “Zij weten dat elk gebruikt materiaal, elke machine, elke unieke afgeleverde component binnen ons productieproces gedocumenteerd, geregistreerd en traceerbaar is. Iedere twee jaar krijgen we controleurs over de vloer, dus het labo hoeft zelf geen audit te organiseren. Een enorme kosten- en tijdsbesparing.”

“Iedereen welkom in onze productiehal”

Intussen staat de volgende generatie klaar bij Vamac om hun dentale frees-, print- en draaiwerken naar nieuwe hoogtes te leiden. Marc Valkeneers: “Binnen een kleine tien jaar is mijn zoon klaar om het bedrijf over te nemen. Mijn advies aan hem? Durf te blijven investeren en digitaliseren, bezoek beurzen en praat met je klanten. Het is belangrijk dat je voeling houdt met de tandartsen en labo’s en welke technieken zij dagdagelijks toepassen in hun workflow.”

“Van Intellident krijgen we trouwens regelmatig de vraag of ze samen met een aantal labo’s uit hun klantenbestand een bezoekje aan onze productiehal mogen brengen. We hebben daar absoluut geen probleem mee, integendeel.  Kwaliteit en know-how kan je niet uitleggen, dat moet je tonen. We hopen dat ze zo een nog beter inzicht krijgen in onze processen”, besluit Valkeneers.

Wil je graag meer weten over onze samenwerking met Vamac?

Of wens je zelf ook eens een bezoekje te brengen aan hun productiehal? Contacteer onze denticians voor verdere vragen of voor een vrijblijvende kennismaking.