19 april 2022

3D-printpartner Tenco: “De dentale sector heeft zijn eigen taal en Intellident is onze vertaler

Een van onze vaste partners in het printen van kunststof modellen is het Genkse Tenco.

Dentale modellen en 3D-printen: een gouden combinatie. Een van onze vaste partners in het printen van kunststof modellen is het Genkse Tenco. Dankzij hun brede expertise in additive manufacturing garanderen ze een constante hoge kwaliteit en oplevering binnen de 24u. Intussen kijken we samen al uit naar de toekomstige opportuniteiten op vlak van industrieel 3D-printen, die ook voor jou als tandprofessional een grote rol van betekenis kunnen spelen.

“Iedereen kan 3D-printen, maar…”

Intussen werken we bijna 3 jaar samen met Tenco. Onze denticians bezorgen hen de afgewerkte 3D-designs, Tenco ijkt hun industriële 3D-printers precies op onze designs om dentale modellen in hoogwaardige kunststof af te leveren.

Lijkt rechttoe rechtaan, maar dat is allesbehalve zo. Achter dergelijke processen kunnen namelijk tal van dingen verkeerd lopen. De grote meerwaarde voor onze dentale klanten zit vooral in de manier waarop de experten bij Tenco de zaken aanpakken en hoe ze net daardoor een heel hoge kwaliteit kunnen garanderen.

“Doorheen de jaren hebben we enorm veel materiaalkennis opgedaan. Elk nieuw project dat bij ons binnenkomt heeft zijn specifieke uitdagingen”, vertelt Tom Castermans, oprichter van Tenco. “Iedereen kan 3D-printen mits de juiste machines, maar niet iedereen kan een eindproduct op de wereld brengen dat in gebruik alles aankan wat ervan gevraagd wordt.”

“Zo printten we bijvoorbeeld voor een klant in de medische sector scanners met een speciale coating die bestand is tegen ontsmettingsalcohol. Voor een grote speler in de automotivesector produceerden we tools die 7x lichter waren dan de oorspronkelijke tools die ze op hun productielijn gebruikten en zowel ergonomisch als naar stabiliteit een enorme stap vooruit waren. We hebben zelfs ooit een koffietas in kunststof ontworpen voor een van de grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. Je zag of voelde het verschil niet met een gewone porseleinen tas, net zoals de klant aan ons vroeg. En zo heeft elk project zijn eigen challenges.”

“Spec sheets zeggen niet alles”

Waarom we bij Intellident zo overtuigd zijn van de expertise van Tenco, is onder meer dankzij hun hands-on aanpak. “Wij werken wel mét papier, maar niet op papier. Het zit in ons DNA om te ontwerpen, te testen, aan te passen, opnieuw te testen… Tot alles precies goed zit. Onze slogan is niet voor niets Perfect is juist goed genoeg.”

“Geef ons een afgewerkt product in handen en we kunnen meteen zeggen of het sterk genoeg is om bijvoorbeeld een val te overleven. Die materiaalkennis haal je niet enkel en alleen uit spec sheets. Je moet de voeling met de materialen hebben.”

“Bovendien weten we uit ervaring welke parameters tijdens de productie een specifieke invloed kunnen hebben op het eindresultaat. Ook zo sluiten we eventuele onregelmatigheden uit en kunnen we een optimale oplevering garanderen, tot zelfs de kleurtoon toe van het afgewerkte product.”

“Tijd nemen om elkaar te begrijpen”

Ondanks de expertise over diverse sectoren heen, blijft de dentale wereld toch een speciaal geval voor Tenco. “Meer nog dan in andere sectoren heeft de dentale sector zijn eigen taal. Als industriële speler is het daarom een zegen om met een partij als Intellident te kunnen samenwerken. Zij zijn de ideale vertaler voor ons.”

“En andersom weten wij intussen perfect waar wij hen mee kunnen helpen. Komt er bijvoorbeeld een nieuw type van silicone op de markt, dan geven we hen een seintje. Als er zich dan in de loop van de tijd een case voordoet die zich hier perfect toe leent, dan kloppen zij weer bij ons aan. Zo zijn er tal van scenario’s mogelijk.”

“Eens het ontwerp binnenkomt, nemen we uitgebreid de tijd om alles met Intellident te bespreken, zodat we elk detail 100% begrijpen. Daarna bereiden we het bouwplatform van onze machines virtueel voor en gaan we aan de slag. Eens de productie achter de rug is, reinigen we de eindproducten en voeren we nog een ultieme controle uit. Achteraf krijgen ze bij Intellident elk model in een afzonderlijke verpakking toegeleverd, zodat er geen foute levering kan gebeuren naar de eindklant.”

Op naar 3D-printen van protheses en guides

Op dit moment nemen we bij Intellident enkel kunststof modellen af bij Tenco. Maar ook het 3D-printen van dentale protheses en chirurgische guides in kunststof laten volgens ons niet lang meer op zich wachten. Een enorme meerwaarde voor zowel patiënt als behandelaar, alleen al op vlak van tijdwinst.

“Het digitale aspect zal binnen de dentale sector nog meer aan belang winnen. Voor ons als industriële speler blijft het dus zaak om te blijven bijleren. Uiteindelijk zijn wij verantwoordelijk voor het fundament waar de tandprofessional straks op voortwerkt. Voor de minste component die niet past, zal de rest van keten onze kant uit kijken. Het is aan ons om – in samenwerking met partijen zoals Intellident – ons out-of-the-box denken ook in de toekomst te blijven koppelen aan de vereiste efficiëntie en kwaliteit.”

Welk digitaal project heb jij voor ons in petto?

Onze denticians werken vandaag samen met tal van productiepartners zodat we voor elk type van case de geschikte kwaliteit aan een hoog tempo kunnen leveren aan jou en je patiënt.

Waar kunnen wij je mee helpen? Vertel het ons hier en neem zeker al een kijkje naar een greep uit onze voorbije cases.

Wie is Tenco?

Tenco begon in 2013 als 3D-printbedrijf, maar ontpopte zich doorheen de jaren tot solution provider voor tal van B2B-sectoren, waaronder de automotive, gaming en medische sectoren, en zelfs ook de ruimtevaart.

Hun diensten spreiden zich van CAD-productontwerp tot massaproductie in kunststof, met 3D-printing als hun voornaamste activiteit. Daarnaast nemen ze ook frees- en spuitgietprojecten voor hun rekening.

Los van deze kunststof toepassingen, printen en frezen ze ook zachte metalen met het oog op technische oplossingen. Bijkomende specialisaties zijn onder meer het inbouwen van elektronica in hun 3D-producties en het aanbrengen van speciale coatings en finishes.