11 mei 2022

Laboscanners: 20 jaar revolutie in 2 minuten nostalgie

Bij Intellident staan we klaar om in te pikken op iedere stap binnen de digitale workflow. De fundamenten van die expertise legden we 20 jaar geleden, samen met de lancering van de allereerste laboscanners.

laboscanners

Bij Intellident staan we klaar om in te pikken op iedere stap binnen de digitale workflow. De fundamenten van die expertise legden we 20 jaar geleden, samen met de lancering van de allereerste laboscanners. Zoveel jaren later draait ons twaalfde type van scanner op volle toeren. Met elke nieuwe aankoop schreven we mee een klein stukje dentale geschiedenis. Die weg blijven we straks ook vol overgave bewandelen. Maar eerst is het tijd voor een portie nostalgie.

Pro(fessional) Scan(ning)

Vandaag focussen we met Intellident volledig op het digitale aspect binnen de dentale workflow. Maar in 2002 begon het allemaal onder de naam ProScan. Op dat moment zagen de eerste laboscanners het levenslicht. Maar het prijskaartje was op dat moment nog veel te hoog voor het gemiddelde labo.

We besloten om volop te investeren in deze dentale scanners en stonden daarna ook in voor de productie van werkstukken op basis van deze scans.

Van MS DOS tot piccolo’s

Met de Nobel Procera Mod50 tikten we de allereerste scanner op de dentale markt op de kop. Draaiend op een MS DOS-systeem dat nog net toeliet om een offset kroontje te tekenen. Nog niet op basis van implantaten, maar enkel op basis van natuurlijke tanden.

Naast deze logge laboscanner investeerden niet veel later in de eerste piccoloscanners. Op dat moment een heel revolutionair concept: kleiner in omvang en vooral betaalbaarder voor labo’s zelf. En met keramisch materiaal in plaats van goud.

Zwitserse finesse, Chinese hightech

Niet alleen de kleinere afmetingen zorgden voor een stijlbreuk in de wereld van de laboscanners begin jaren 2000. De gesloten systemen ruimden almaar vaker plaats voor open systemen en ook de scantechnieken begonnen aan een steile opmars. Van het antieke probe scanning ging het over scannen via een kleurenspectrum (Cynovad) tot hogeprecisie scantechnieken zoals toegepast in de luchtvaart en de Formule 1-wereld (iMetric).

Met de laboscanner van het Zwitserse iMetric was het bovendien voor het eerst mogelijk om – net dankzij de uitzonderlijke precisie – te werken op basis van implantaten. De jaren nadien bleef de scantechniek in sneltempo evolueren, ook op vlak van gebruiksvriendelijkheid en betaalbaarheid. Met het Chinese Shining 3D hebben we vandaag een ongeëvenaarde prijs-kwaliteitverhouding in huis, waar ook onze eigen denticians dagelijks met plezier mee aan de slag gaan.

 

Nieuwe technologie? Intellident is mee!

Intussen blijven we de ontwikkelingen in de markt van de laboscanners op de voet volgen. Bij een verbetering voor de workflow van iedere betrokken partij zijn we bij Intellident de eersten om mee een stap vooruit te zetten. Idem wat de markt van de intra-orale scanners betreft.

Onze 20 jaar lange ervaring in dental scanning laat ons toe een optimale meerwaarde te bieden binnen jouw dentale projecten. Welke digitale workflow kunnen we vandaag al mee helpen verbeteren? Neem contact op met onze denticians en we gaan voor jou aan de slag. En geniet intussen mee van een trip down memory lane.