10 november 2022

Dentician Koen: “Zo straf waar we elke dag mee bezig zijn”

De dentale sector evolueert aan een razendsnel tempo. Kwaliteit en patiëntenzorg staan meer dan ooit voorop. Achter deze continue zoektocht naar verbetering gaan vele begaafde handen en hoofden schuil. Onze productmanager Koen ziet het iedere dag gebeuren vanop de eerste rij. Een kennismaking met een van onze nieuwste denticians!

Van CADCAM tot commercialiseren

“Mijn job kort samengevat? Als productmanager mogen de dentale toepassingen binnen ons gamma geen geheimen voor me hebben. Ik moet alle voor- en nadelen van ieder product kennen. Daarnaast sta ik heel dicht bij de ontwikkeling van nieuwe producten, van het designen en vervaardigen tot het commercialiseren ervan.”

Klankbord met 20 jaar ervaring

Met 20 jaar industriële én labo-ervaring op de teller vormt Koen het klankbord voor heel wat medewerkers bij Intellident.

“In 2002 studeerde ik af als tandprothesetechnicus en deed ik mijn eerste werkervaring op in het labo. Vijf jaar later maakte ik de overstap naar de dentale industrie. Ik kwam er voor het eerst in contact met het digitale aspect binnen onze sector. Ik keerde op termijn terug naar het labo, maar dan als eindverantwoordelijke.”

“Doorheen de jaren ben ik met andere woorden in contact gekomen met heel veel producten, workflows en professionals. Ik probeer die ervaringen nu zo goed mogelijk te gebruiken om mijn mede-denticians en onze klanten met raad en daad bij te staan.”

“Ik probeer ook een zo goed mogelijke tandem te vormen met Gert Mullens. Zijn ervaring in het digitale en mijn praktijkervaring vanuit het labo en het industriële veld vormen volgens mij een mooie mix om nieuwe sterke producten en toepassingen te ontwikkelen en in de markt te zetten.”

“Na een halve dag in het labo wist ik genoeg”

Als twintiger duurde het voor Koen niet lang om overtuigd te geraken van de wonderen van de dentale wereld. “Ik had lange tijd geen idee wat ik wilde doen op werkvlak. Tot een kennis me uitnodigde om eens een kijkje te komen nemen in een tandtechnisch labo. Na een halve dag wist ik genoeg: dit zou mijn toekomst worden. Ik ben rechtstreeks in de praktijk gedoken.”

“Er is nog nooit een dag geweest waarvan ik ’s morgens wist wat er precies ging gebeuren. Dat heb ik ook nodig in mijn job: het leren omgaan met uitdagingen op een creatieve manier. Mijn persoonlijke planning blijkt niet altijd haalbaar, maar dat maakt het voor mij net interessant (lacht).”

“Als ik zie wat voor expertise hier bij Intellident en ProScan zit, kan ik alleen maar zeggen dat ik helemaal op mijn plaats zit vandaag. Wat we hier kunnen realiseren binnen deze 4 muren is gewoon enorm straf. Ik hoop dat ik nog een mooie rol kan spelen in de verdere ontwikkeling van het bedrijf.”

“Ambacht dreigt verloren te gaan”

Grote ambities voor de toekomst, maar toch heerst er bij Koen toch ook een beetje bezorgdheid. “Het digitale zit in de lift en zal de komende jaren almaar meer deel uitmaken van de dentale workflows.”

“Hét grote pijnpunt is echter het nijpende tekort aan tandartsen en tandtechniekers. In het Verenigd Koninkrijk is de gemiddelde leeftijd van tandtechniekers maar liefst 57 jaar. In België is de situatie niet anders: we moeten meer jonge mensen overtuigen om de stap naar de tandtechniek te zetten. Zonder hen geen voortzetting van de ambacht en de wijdverspreide vakkennis.”

“Iets om mee onze tanden in te zetten, samen met de beroepsverenigingen en andere instanties. De groeiende digitalisering kan hier zeker een grote rol in spelen, maar vakkennis blijft cruciaal.”

Werken in de dentale sector?

Ben jij helemaal klaar voor een job in de dentale sector? Bekijk onze vacatures op de ProScan-website en op LinkedIn.

Lang leve de sport

Welke passies beleeft Koen het liefst buiten het werkveld? “Ik probeer zeker 2 keer per week te sporten. Fietsen, mountainbiken, fitnessen: ideaal om het hoofd leeg te maken. Ik kan er ook van genieten om in de tuin te werken of met mijn twee zoontjes te spelen.”

“Daarnaast heb ik een grote voorliefde voor voetbal. Jarenlang heb ik actief voetbal gespeeld, maar de laatste jaren blijft het beperkt tot wedstrijden volgen op televisie of in het stadion.”

“Wat me vooral aanspreekt, zijn de emoties die bij voetbal en sport in het algemeen komen kijken. Een Remco Evenepoel die wereldkampioen wordt en een Yves Lampaert die hem in de armen vliegt bijvoorbeeld. De absolute vreugde bij winst, maar ook het verdriet bij verlies: dat is voor mij het allermooiste aspect aan sport en blijft het mooiste om te zien.”