24 augustus 2022

Dentician Arek: “Digitaal is de toekomst, daar moest ik bij zijn”

Dat de taal der tandheelkunde universeel is, bewijst onze CADCAM-designer Arek iedere dag bij Intellident. Hij leerde het vak kennen in Polen en geeft intussen al meer dan 2 jaar het beste van zichzelf bij ons. Met volle focus op het digitale!

Nauw betrokken bij het eindresultaat

Als CADCAM-designer bestaat de job van Arek uit drie grote delen. “Ik begin mijn dag met de eindcontrole van de werkstukken. Passen ze mooi op de replica’s? Komen ze helemaal overeen met het voorontwerp van de klant? Is er sprake van imperfecties?”

“Vanaf de vroege middag is het tijd voor het digitale tekenwerk. Baren, kronen, bruggen, noem maar op. En in de namiddag werk ik zirkonium structuren af, zodat alles er netjes en verzorgd uitziet.”

Met de groeten van moeder

De basis van zijn interesse in tandheelkunde legde hij in zijn thuisland Polen. Misschien wel met dank aan zijn moeder.

“Zij is mondhygiëniste in Polen. Toen ik in nog volop op zoek was naar een richting om in verder te studeren, heb ik me in haar vak verdiept. Ik begon erover te lezen en raakte almaar meer geïnteresseerd.”

“Daarop besloot ik om tandtechniek te gaan studeren in Brussel. Na een aantal stages bij verschillende labo’s, mocht ik zo’n twee jaar geleden ook bij Intellident komen proberen. Na drie maanden mocht ik hier fulltime beginnen als CADCAM-designer.”

Afgestudeerd als dentale digibeet

Uit welke projecten haalt Arek persoonlijk het meest voldoening? “De volanatomische opdrachten vind ik het fijnst om te tekenen. Er zijn zoveel aspecten waar je rekening mee dient te houden. Het eindresultaat moet esthetisch ook helemaal op punt staan.”

“Maar ook wrap-around structuren vind ik interessant om aan te werken. Het design valt buiten de traditionele exocad-workflow en zorgt voor de nodige afwisseling.”

“Ik ben hoe dan ook heel blij dat ik me in het digitale werkveld mag bewijzen. Tijdens mijn opleiding is het digitale nooit ter sprake gekomen en ook tijdens mijn voorbije stages bleef het vaak beperkt tot protheses maken. Digitaal is de toekomst en ik leer er hier elke dag bij, rechtstreeks vanuit de praktijk, met de sterke begeleiding van mijn collega-denticians.”

Spik en span

Na de focus komt de ontspanning. In het geval van Arek gaat die ontspanning voornamelijk in de buitenlucht door. “Ik ben sowieso al iemand die graag reist, met een grote voorkeur voor citytrips. Mijn lievelingsbestemming tot nog toe? Rhodos!”

En daarnaast is Arek ook vaak terug te vinden op zijn oprit. Ik ben nogal een pietje-precies als het op mijn wagen aankomt. Die moet er altijd tiptop uit zien, net zoals mijn werkstukken tijdens de werkweek (lacht).”