25 januari 2021

Volanatomische zirkonium brug op IPD-interfaces

De wens van de klant was om een volkeramische brug uit te werken, voorzien van standaard titanium interfaces. Onze denticians gingen op zoek naar de perfecte fit.

Een tandtechnisch labo klopte bij ons aan met een analoge afdruk van een verouderde brug in de onderkaak van een patiënt. De wens van de klant was om een volkeramische brug uit te werken, voorzien van standaard titanium interfaces. Onze denticians gingen op zoek naar de perfecte fit.

 

Case in't kort

 • Scanner: Shining 3D
 • Software: exocad
 • Database en componenten: IPD
 • Productie zirkoniumbrug: Intellident
 • Type zirkonium: Aidite 3D Multilayer (6 lagen)

Van analoog naar digitaal

De patiënt werd behandeld met zes implantaten in de onderkaak. De workflow zag er als volgt uit:

 1. De tandarts maakte een analoge afdruk op de multi-unit abutments die reeds in de mond van de patiënt zaten.
 2. Het tandtechnisch labo vervaardigde het gipsmodel en plaatste dit in de juiste beetverhouding in de Articulator.
 3. Daarnaast dupliceerde het labo de oude brug van de patiënt, die als referentie moest dienen voor de nieuwe structuur, in gips.
 4. Bij Intellident namen we zowel de digitalisering van het model als de oude brug in de Articulator voor onze rekening. Voor de positiebepaling van de multi-unit abutments deden we beroep op de scan bodies van IPD.
 5. De nieuwe volanatomische brug werd vervaardigd in Aidite-zirkonium en afgeleverd aan de klant.
 6. De eindafwerking werd door het tandtechnisch labo verzorgd.

Onze meerwaarde voor de klant?

Drie factoren leidden tot de perfecte fit op het initieel aangeleverde analoge model: een sterke interne expertise, een zeer ruim productgamma en de juiste partner in freesmateriaal .

Eén van spelbepalers in deze case was de grote beethoogte van de patiënt. Dankzij het uitgebreide 3D-gamma van IPD konden we een combinatie maken van lage en hoge interfaces ter extra ondersteuning van de keramische brug.

Bij het ontwerp van de brug hielden onze denticians ook rekening met de bestaande slijtagevlakken, die duidelijk zichtbaar waren op de oude brug die het tandtechnisch labo ons aanleverde.

Tot slot speelde ook de expertise van onze partner-fabrikant een grote rol om tot een perfect eindresultaat te komen. Zo was het mogelijk om de brug in Aidite-zirkonium te produceren, omdat de fabrikant over multilayerblokken beschikte. Niet alleen in de gewenste hoogte, maar ook sterk genoeg om een succesvolle overspanning te garanderen.

Hoe kunnen we jouw dentale workflow versterken?

De grootste sterkte van Intellident is dat we eender waar kunnen inspringen in jouw dentale traject. Onze sterke designers bouwen voort op een productkennis en database van bijna 20 jaar in de meest uiteenlopende cases. Op deze manier komen we ongetwijfeld tot een unieke oplossing voor jou en je patiënt.

Wij horen graag welke case je voor ons in petto hebt. Contacteer ons en we plannen snel een gesprek in.